Eerste resultaat van project met Oekraïnse nationale korfbalploeg

Stichting Korfball World ziet het eerste resultaat van hun samenwerking met korfbal in Oekraïne tijdens de eerste ronde van het Europees korfbalkampioenschap 2018 dat plaatsvindt in Boedapest in het weekeinde van 28 en 29 oktober 2017, waar zij als achtste eindigen en hun eerste echte korfbalervaring opdoen.

Een groep van veertien spelers en de voorzitter van de L'viv Korfbalfederatie brengen drie dagen door in de Hongaarse hoofdstad. Onder de spelers is een van de initiators van korfbal in Oekraïne, Viktor Batyala. Hij neemt ook deel aan de IKF coachingcursus niveau 2. De ondersteuning van de stichting is in het geven van meerdere trainingen in L'viv voorafgaand aan het toernooi, buskosten, accommodatie, coaching tijdens het toernooi en kleding geleverd in samenwerking met onlykorfbal.nl.

Oekraïne is in de groep met gastheer Hongarije, Zweden en Griekenland. De openingswedstrijd tegen favoriet Hongarije is het enige grote verlies voor Oekraïne op het toernooi. De tweede wedstrijd tegen Zweden wordt verloren met een punt in de laatste minuut. De wedstrijd tegen Griekenland wordt verloren na een gelijkopgaande eerste helft. De laatste wedstrijd om de zevende plaats tegen Armenië brengt geen overwinning. Wij vinden ondanks de laatste plaats dat Oekraïne een goede indruk achterlaat met het atletisch vermogen van deze vrij jonge ploeg, waaronder de tweede op de topscorerslijst voor de vrouwen, de eenentwintigjarige Tanya Malets.

Hoewel het eindresultaat op het toernooi zonder overwinning is, ziet Stichting Korfball World goede kwaliteiten en mogelijkheden voor Oekraïne na deze eerste ervaring op internationaal niveau om de samenwerking voort te zetten en uit te breiden. Gesprekken vinden op dit moment plaats met de L'viv Korfbalfederatie.

Tanya Malets MVP Oekraïne - foto's met dank aan Actiefotografie.