Oekraïnse coaches volgen IKF-trainerscursus

In april 2019 volgen de Oekraïnse coaches Oleg Bilyk en Viktor Batyala de IKF coaching course level III in Nederland dankzij de financiële steun van de stichting Korfball World.

Beide Oekraïners zijn al sinds het begin betrokken bij de ontwikkeling van korfbal in hun vaderland. Naast spelers van de Oekraïnse nationale ploeg zitten zij ook beiden in het bestuur van de Oekraïnse korfbalbond. Batyala is onder andere ook actief als coach bij het landelijke sportproject 'JuniorZ', waar diverse nieuwe sporten in Oekraïne worden verspreid, waaronder korfbal.

Voorafgaand aan de feitelijke cursus bezoeken Bilyk en Batyala de Nederlandse zaalkorfbalfinale. Na de cursus zijn zij nog een weekeinde in Leeuwarden om het eerste wereldkampioenschap U19 te volgen.

De deelname van beide coaches aan de IKF-cursus draagt bij aan de lange-termijndoelen voor Oekraïne om te komen tot een stabiel korfballand dat groeit op de eigen korfbalkennis.

De intentie van de stichting Korfball World is om ieder jaar twee talentvolle coaches naar een IKF-cursus te sturen voor de komende jaren. Meer gekwalificeerde coaches zorgen voor een groeiende kwaliteit van het korfbal in Oekraïne en stabiliteit. Hoe meer coaches, hoe onafhankelijker korfbal is van enkele personen.

Naast de deelname van beide coaches aan de IKF-cursus is tijdens het wereldkampioenshap U19 ook een TV-ploeg ingevlogen om beelden te maken in Leeuwarden voor het maandelijkse videoprogramma over korfbal in Oekraïne. Het resultaat staat hieronder.